Wandelen op Mallorca

Ben jij op zoek naar een mooie bestemming voor een wandelvakantie? Mallorca moet dan zeker op jouw lijstje staan. Dit eiland is een paradijs voor wandelliefhebbers. De overheid heeft veel geld gestoken in de ontwikkeling en het onderhoud van de wandelpaden. Je kunt hierdoor kiezen uit talloze wandelroutes die je langs de mooiste plekken zullen leiden. Kies voor een rustige wandeling van dorp tot dorp, ontdek de ongerepte natuur of verken de ruige kustlijn van Mallorca. Er zijn wandelroutes voor elk niveau en wandelen is ook leuk als activiteit voor een dagdeel. Hier lees je alles wat je moet weten over wandelen op Mallorca, of zoek direct een mooi appartement op Mallorca

Beste tijd om te gaan wandelen op Mallorca

Mallorca ligt, net als Ibiza, in de Middellandse Zee en heeft daarom een mediterrane klimaat. De winters zijn over het algemeen zacht en er kan neerslag vallen. De temperatuur komt echter vrijwel nooit onder het nulpunt. De zomermaanden zijn warm en droog. Mallorca kan in de maanden juli en augustus de meeste bezoekers verwachten. Dit is namelijk de beste periode voor een zon- en strandvakantie, maar het is dan veel te warm voor een wandelvakantie. De beste tijd om te gaan wandelen is het voor- of najaar. Vooral de lentetijd is een mooie periode, omdat het landschap mooi groen is en de bloemen in bloei staan.

Wandelroutes

De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om wandelen op Mallorca. Er zijn makkelijke routes voor beginners, maar ook uitdagende routes voor fanatieke wandelaars. En natuurlijk prima te combineren met stedentrips op Mallorca.  Alle paden zijn goed gemarkeerd, maar het kan verstandig zijn om toch een wandelgids mee te nemen. Je kunt kiezen uit lange trektochten, kustwandelingen, bergwandelingen, wandelingen door het binnenland en nog veel meer. Het is bijna onmogelijk om alle mogelijke wandelroutes op te noemen. Daarom zullen er slechts een aantal routes uit verschillende categorieën kort toegelicht worden.

De langeafstandsroute GR221

Dit is een route voor wandelaars die toe zijn aan een echte uitdaging. Deze route wordt ook wel de ‘droge stenen’ route genoemd en is 135 kilometer lang. Het is een uitdagende route omdat je in 8 etappes de bergketen Serra de Tramuntana in de lengte doorkruist. De tocht begint in Port d’Antratx in het zuidwesten en eindigt in Pollença in het noordwesten. Onderweg kom je niet alleen pittoreske dorpjes, maar ook prachtige bossen tegen. Tijdens de tocht stop je gegarandeerd om te genieten van de spectaculaire vergezichten. Voor deze trektocht moet je zeker 7 of 8 dagen uittrekken en van te voren overnachtingen regelen.

De 8 etappes van de GR221

De etappes verschillen in moeilijkheidsgraad, lengte en duur.
1. Van startpunt Port d’Andratx naar Sant Elm La Trappa
2. Van La Trappa naar Estellencs
3. Van Banyalbufar naar Esporles
4. Van Esporles naar Deia Refuge de Can Boli
5. Van Deia (Can Boi) naar Port Sóller (Muleta)
6. Van Port Sóller (Muleta) naar Refuge Tossals Verds
7. Van Refuge Tossals Verds naar Lluc
8. Van Lluc naar eindpunt Pollença

Kustwandelingen

Op een eiland heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om langs de kust te wandelen. Tijdens de kustwandelingen geniet je van een uitzicht over de prachtige kustlijn met rotspartijen en de Middellandse zee. Onderweg kun je ook de mooiste baaien met verlaten strandjes tegenkomen. Op de stranden kun je even pauzeren of een duik nemen in het uitnodigende koele water. Een mooie kustwandeling is de route van Balitx naar Sa Calobra. Ook de GR222 route van Son Serra de Marina naar Colonia de Sant Pere is aan te raden. De wandeling van Ses Salines en Es Trenc Beach is ook erg mooi.

Routes in Nationale Parken

Een groot deel van Mallorca bestaat uit beschermd natuurgebied. Er zijn op Mallorca tien natuurparken te vinden. Veel van deze parken zijn gebieden waar je ook uitstekend kunt wandelen. Elk park heeft een ander landschap en verschillende wandelroutes. Een nationaal park waar je heerlijk kunt wandelen langs grotten en mooie baaien is Llevant Natural Park. In Cabrera National Park kun je wandeltochten maken langs een kasteel, vuurtoren, baaien en rotsen. In het Sa Dragonera National Park zul je vooral rotsachtige paden aantreffen en de wandelpaden in Mondrago National Park leiden je door verschillende landschappen.

Overige aan te raden wandeltochten

De omgeving van Sóller is perfect voor bergwandelaars. Er zijn hier ook een aantal prachtige routes die je langs de kust brengen om de verborgen juweeltjes van dit gebied te ontdekken. Ook de ‘Barranc de Binairaix’ wandeltocht is populair, omdat je met deze tocht afdaalt door een kloof met dramatisch landschap. Rondom het dal in de omgeving van Fornalutx en Binairaix kun je wandelen tussen de citroen- en sinaasappelbomen. Als je liever olijfbomen tegenkomt, wandel je vanaf Valdemossa naar Deia. Voor een spectaculair uitzicht kun je de Galatzo beklimmen.

Zoek nu een mooi appartement in Palma de Mallorca