Nature Today-app toont gevaar voor teken in jouw buurt

Juni en juli zijn de piekmaanden voor tekenbeten. Maar met de Nature Today-app check je vooraf wat de tekenverwachting in jouw buurt is. De app gebruikt gegevens over het weer, satellietgegevens en informatie over het landschap. Het resultaat is een Teken-alert. Met Nature Today kan je tekenbeten en bijhorende ziektes als Lyme en tekenencefalitis te voorkomen. De app is een product van studenten aan HAS Hogeschool, ITC Twente en Universiteit van Wageningen.

Jaarlijks lopen 1,5 miljoen mensen in Nederland een tekenbeet op. De helft van deze tekenbeten vindt plaats in de maanden juli en augustus. Uit onderzoek bleek, dat mensen niet weten waar en wanneer ze risico op een tekenbeet lopen. Daar willen de studenten met deze app verandering in gaan brengen.

10 jaar aan tekenvangsten in een app

Door tien jaar lang de maandelijkse tekenvangsten van vrijwilligers te combineren met weerdata, satellietbeelden en landgebruiksdata, hebben onderzoekers van ITC Twente en Wageningen

University een tekenverwachtingsmodel gemaakt. Dit model was de basis voor de Nature Today app. Iedere dag wordt voor iedere specifieke plaats in Nederland een teken alert opgemaakt aan de hand van deze informatie.

De app geeft inzicht in de aanwezigheid van teken door heel Nederland. Door een locatie in Nederland te selecteren, kan je zien hoeveel teken daar op dat moment aanwezig zijn. De app geeft een indicatie van het aantal teken aan in minimaal, gering, middelmatig, hoog of zeer hoog is.

Controleer jezelf op teken

Om mensen eraan te herinneren zich na een bezoek aan de natuur ook nog eens te controleren op teken, kunnen ze later een melding ontvangen. Deze melding geeft aan dat er een controle op het lichaam plaats moet vinden.

Teken kunnen onder andere de ziekte van Lyme en tekenencefalitis (TBE) overbrengen. Het is daarom belangrijk het beestje zo snel mogelijk uit de huid weg te halen. Wanneer je gebeten bent, moet de plek waar de teek zat, nauwkeurig in de gaten gehouden worden. Ga je naar de Alpen? Dan moet je overwegen om te in te laten enten tegen tekenencefalitis

Meldingen naar Tekenradar via de app

Mocht je dan toch door een teek gebeten, dan kan je deze informatie via de app terugkoppelen naar Tekenradar. Zij houden bij hoeveel mensen jaarlijks in Nederland gebeten worden, op welke locatie en hoeveel procent van de beten uiteindelijk tot een infectie leidt.

Nog veel meer informatie in de Nature Today app

De Nature Today app wordt nu uitgebreid met deze tekenalert, maar er zit al veel langer veel meer informatie voor natuurliefhebbers in deze app. De app bevat onder andere informatie over:

  • Overzicht van de vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen die je tegen kunt komen per locatie en per moment.
  • Een dagelijks natuurjournaal, een klein overzicht over wat er gebeurt in de natuur.
  • Overzicht van activiteiten gerelateerd aan de natuur in jouw omgeving.
  • Natuurberichten van biologen.

Het doel van de Nature Today app is om mensen zorgeloos, zoveel mogelijk van de natuur in Nederland te laten genieten. Helaas is nog niet bekend of er ook een teken in Oostenrijk verwachting komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.