Handschoenen om mee te winterwandelen

Als je gedurende de winter gaat wandelen is het erg prettig om goede handschoenen of wanten te dragen.  In Nederland is doorgaans is een paar dunnen handschoenen voldoende, maar als je er in echt winterse omstandigheden op uit wilt, dan kan zijn goede skihandschoenen zeker aan te raden. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je hand schoenen gaat kopen en geven we je tips om ze optimaal te onderhouden.

skihandschoenen

Warmte, waterdicht, bescherming en / of grip?

Wat is nou belangrijk als je handschoenen gaat kopen? De meeste mensen zullen zeggen dat ze geen koude handen willen hebben tijdens het wandelen. Maar er zijn ook andere belangrijke redenen om handschoenen te dragen. Dingen waar je wellicht niet direct aan denkt:

 • warmte en isolatie
 • bescherming tegen wind en water
 • grip
 • bescherming van je handen
 • ademen

Handschoenen isoleren

De belangrijkste eigenschap van een handschoen is dat hij isoleert. Op die manier krijg je geen koude handen. Er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat (ski) handschoenen zorgen voor warmte. Maar meestal gebeurt dit middels een membraan zoals ‘gore tex’. Zo’n membraan zorgt er voor dat wind en water buiten blijven en de warmte binnen. Zweet kan overigens wel afgevoerd worden. Zo blijven je handschoenen lekker droog.

Je kunt ook kiezen voor wanten. Wanten hebben als voordeel dat de vier vingers bij elkaar zitten en elkaar op die manier warm houden. Handschoenen bieden daarentegen veel meer bewegingsvrijheid. Daarbij vinden sommige mensen wanten kinderachtig. (Voor zover dat een goed argument is).

De ideale combinatie

De meest ideale combinatie voor wandelaars, is een liner (een dunne onderhandschoen) in combinatie met een paar warme wanten. Doorgaans zul je genoeg hebben aan je liners en kunnen de wanten in je rugzak blijven totdat het echt heel erg koud wordt.

Tips bij het kopen van (ski)handschoenen

 • Koop je handschoenen nooit te krap. In een handschoen die te krap is kan de lucht niet goed circuleren. Bovendien worden je vingers afgekneld, wat voor een slechte doorbloeding en koude vingers zorgt.
 • Er bestaan speciale liners waarmee je het touch-screen van je smartphone kunt blijven bedienen.
 • Sommige skihandschoenen hebben op duim een zacht stukje stof zitten. Dit is bedoeld om je neus mee af te vegen. Niet zo heel hygienisch
 • Voor echte koukleumen bestaan er mooie handschoenen met een speciaal vakje voor een oplaadbaar)warmte-element.

 

Tips bij het onderhouden van (ski)handschoenen

Een oud Nederlandse gezegde luidt: “onderhouden is overhouden”. En dat geldt ook voor handschoenen. Als je ze goed onderhoud en met liefde verzorgt kan je jaren doen met een paar kwalitatief goed skihandschoenen. Hieronder een paar handige tips voor het onderhouden van handschoenen en wanten:

 • Was ze op op de hand en niet in de wasmachine. Het beste is om ze te wassen in in lauw water met maar een heel klein beetje wasmiddel.
 • Druk het overtollige water na het wassen uit de handschoen, begin bij de vinger en werk langzaam toe.
 • Natte leren handschoenen geven soms af. Leg geen natte skihandschoenen op andere kleding.
 • Hang handschoenen ondersteboven om op te drogen. Dus met de opening naar beneden, zodat water er uit kan lopen.
 • Droog je mooie, nieuwe (of oude) handschoenen op de verwarming te drogen. Het materiaal slijt er sneller van en ze kunnen er aan vast smelten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.